Élj egészségesen – egységben önmagaddal!

Gyógyítsd meg az életed, a gondolkodásod és a hozzáállásod megváltoztatásával!

Integratív coach képzés filozófiája

Írta: Csete Nia | 2018.jún.3. | Coach képzés

Szeretnéd tudni,
hogyan lehet olyan hatékony segítséget nyújtani a klienseknek,
amivel ők
a lehető legrövidebb idő alatt a kezükbe vehetik az életük irányítását?

A válasz: saját példáddal!

Válj te magad harmóniában, békében és egészségben élő,
az életéért teljes felelősséget vállaló, felnőtt emberré!

Majd tanítsd meg másoknak is a módszered,
és légy a kísérőjük ezen az úton!

Forrás: Shutterstock

 

Ismerd meg a coach képzés filozófiáját 

Mi coachok a saját személyiségünk segítségével dolgozunk. Legfontosabb “eszközünk” mi magunk vagyunk. Ha mi nem vagyunk rendben önmagunkkal, és a világgal, akkor nem úgy fogunk tudni segíteni másoknak, mintha okék lennénk. Mit jelent coachként okénak lenni? 🙂 Azt, hogyha benned béke van, akkor képessé válsz teljesen a kliensedre figyelni. A figyelem minőségét meghatározza többek között az, hogyha nem önmagadat éled közben, hanem őt: teljesen máshová tudtok együtt eljutni. Jól figyelsz, ha nem a saját folyamataidra reagálsz, hanem hagyod hogy ő hasson rád, és arról adsz neki visszajelzést. Jól vagy jelen neki, ha a kettőtök között megjelenő dinamikákra reflektálsz, és nem gondolkodsz a coaching ülés közben a múlton vagy a jövőn. Ideális teret tartasz a kliensnek, ha te magad belehelyezkedsz a jelenbe, és őt is oda segíted. A jelenben ugyanis számára minden feltétel adott ahhoz, hogy képessé váljon megoldani a saját problémáit! De nem tudsz a jelenbe megérkezni, ha te magad nem vagy jól. Ha nem vagy önmagaddal oké! 🙂 Amikor oké vagy, biztos nem próbálod a kliens helyett megoldani az ő problémáját, hanem létrehozod vele azt a bizalmi légkört, amiben ő rá tud nézni a saját kérdéseire, saját dilemmáira. Amikor harmóniában vagy, olyankor tudatosan jelen vagy, és éberen éled az itt és mostot. Ekkor a kliensedet is meg tudod hívni ugyanerre. Ha pedig jelen vagy a kliensed számára, akkor megtetted a legfontosabb lépést ahhoz, hogy egy olyan kapcsolódás bontakozhasson ki kettőtök között, amiben haladni, változni, vagy épp megállni, megérteni valamit, esetleg megérintődni lehetséges.

Miért jó ez a kliensnek?

Azért, mert valódi értő figyelmet kapni, és egy őszinte kísérő mellett megtenni a legkülönfélébb belső lelki utakat – mindannyiunk számára érték. A piac telített, virágkorukat élik a segítő folyamatokat kínáló szakemberek, mégis bizonyos aspektusban, nehéz hiteles kísérőket találni. Mert jelen lenni csak kevés segítő tud valójában. Jelen nélkül pedig nincs valódi elmozdulás. 

Magam is járok szupervízióra, speciális élethelyzetekben coachingra. Mélyebb témákkal pedig pszichológushoz, önismeretre. Folyamatosan vigyázom, gondozom mind a magánéleti, mind a szakmai személyiségemet, hiszen enélkül nem tudok biztonságos teret nyújtani a klienseimnek. Ezek nélkül nem az egészséges, reális valóságot élem. Fontos számomra, hogy megtaláltam a nekem ideális, és hiteles kollégákat a saját folyamataimhoz, akik szintén gondozzák a saját belső világukat. 🙂


És az is nagyon fontos nekem,
hogy te,aki nálam képződsz
hiteles segítőjévé válj majd az úton a klienseidnek!


Ezért a következő 4 hónap során főképp szupervizor szemlélettel leszek veled, olyan kollégáimmal együtt, akikkel közös a célunk a te képződésed során! Szeretnénk neked a számos coaching technika és eszköz megtanítása mellett, elsősorban abban segíteni, hogy te magad egyensúlyban légy! A saját szakmai kompetencia határaid ismerete, folyamatos ellenőrzése, és betartása ugyanis a legfontosabb feltétel egy segítő számára. 

Amit megtanultam a sok éves coach munkám során az az:

 • Hogy bármi, ami lehetséges az egyén számára az nem idekintről fakad. Tőlem mint kívülálló személytől a legkevésbé függ. DE lényemmel hatok mindenkire, aki velem kapcsolatba kerül, és egy coaching helyzetben nem mindegy, hogy mit adok magamból a kliensnek!
 • Minden Forrása odabent van, minden az egyéntől függ, hiszen az ő élete, az ott van ő benne. DE, mi segítők támogató jelenlétek, és a kliensek céljai eléréséhez hidak lehetünk.
 • Ha mi hidakként ingoványos személyiséggel, és nem egészségesen állunk a kliensek mellé az átkeléshez, sok bajt okozhatunk, segítség helyett!
 • Így ha mi magunk szakmailag kompetensek, és gyógyultak vagyunk, akkor hatékony segítők lehetünk!

Mi segítők, így adhatjuk a coaching folyamatba:

 • a saját reális önismeretünket,
 • szakmai kompetencia határaink felelős ismeretét,
 • tiszta jelenlétünket, figyelmünket, és az abból eredő kreatív önkifejeződésünket,
 • életbölcsességünket,
 • őszinte kommunikációnkat, ítéletmentességünket.

És miközben mi magunk jelen vagyunk, segíthetünk a kliensnek is visszatérni a középpontjához, belső egyensúlyához, saját erőforrásaihoz. Ha így teszünk, ez talán épp elég lehet a kliensnek, hogy megérthesse a jelenlétünk segítségével önmagát, meghaladhassa azt amiben van, vagy elérhesse az általa kitűzött, számára fontos célokat. 


“Valódi természetünket egy letakart szoborhoz lehetne hasonlítani.
Ha lehúzzuk róla a leplet, láthatóvá válik.
Épp ezért nem megvilágosodásra (ami valaminek a megszerzése),
hanem az illúzióktól való megszabadulásra
(ami valaminek az elvesztése)

van szükség ahhoz, hogy felfedezzük valódi természetünket.”

Werner Ablass


Te is szeretnéd tudni … ?

 • Hogyan segíthetsz még több embert a harmonikus élet elérésében?
 • Miképpen tudod támogatni azokat, akik az egyensúly megtalálásában szeretnének fejlődni?
 • Milyen valóban működő módszerrel, és szemlélettel állhatsz az emberek sikeres életvezetése mellé?
 • Hogyan lehetsz olyan hatékony coach, aki a legtöbb emberhez eljut, a módszered pedig magasan kiemelkedik a konkurens segítők coaching technikái közül?
 • Hogyan lehetsz az a hiteles segítő, aki eredményesen, komplex szaktudással és valódi jelenléttel támogatja a hozzáfordulókat?

Ha ez mind érdekel téged, a képzésemen
MEGTALÁLHATOD A VÁLASZOKAT!

Olvass tovább, nézd meg mit jelent az,
hogy te is Life- és integratív coach lehetsz …

További részlet itt. 

 
Szerzői jog. © Csete Nia. Minden jog fenntartva.