A csoportok működése

Te voltál már önismereti tanulócsoportban? Ha még nem, akkor feltétlen olvass tovább!

A csoportos folyamatok során, a teljes csoport lelki támogatást nyújt egymás számára a kívánt egyéni célok eléréséhez. Képességfejlesztő, tudatosság fokozó módszerekkel inspiráljuk egymást a változásra. A találkozások során a jelenre és a jövőre fókuszálunk, nem a múltban keressük a megoldásokat. A múltat legfeljebb az okok feltárásra használjuk a megértéshez, de nem kutakodunk benne, hiszen a tréning nem pszichoterápia.

Találkozásaink során, együtt feltárjuk azt az útvesztőt, amelyik dilemmát, vagy elakadást okoz neked. Majd a csoporttagok feltett kérdéseinek segítségével körbejárhatod az adott alkalomra hozott témádat. Olyan szempontokat láthatsz meg mások szemén keresztül, amikre egyedül lehet, hogy sosem gondolnál. Az új nézőpontok új megoldási stratégiákat hozhatnak neked, és így képessé válsz további lépéseket tenni az általad kijelölt célért.

Fotó forrás: Pinterest

A tréning, a személyes fejlődésedre inspirál

Az érzéseid elengedhetetlen útjelzőid, iránymutatóid életed történéseiben. Azonban konfliktus, stressz, vagy lelki labilitás, kimerülés esetén érzelmileg túlfűtöttek leszünk, és nem jutunk megoldásra. Biztosan te is szoktál olyan helyzetbe kerülni, amikor képtelen vagy annyira megnyugtatni magad, hogy higgadt döntést hozz meg. Egyes kérdésekben, képes vagy akár hónapokig vagy évekig koloncként húzni nyúzni magad után a megoldatlan problémáidat? Ha igen, bizonyára tapasztaltad már, amikor nem bírod az érzelmi megterhelést, kiválasztod azt a megoldást, amivel a leggyorsabban lehet “orvosolni” a felmerülő kérdést, csak vége legyen, le legyen tudva, ne feszítsen tovább. Ez azonban nem a legoptimálisabb megoldás, csupán a legegyszerűbb.

Ezzel nem is lenne gond, hiszen az egyszerű dolgok, gyakran jók, de az élet nem mindig szereti a “letudós” hozzáállást. Egy másik ember, vagy másik élethelyzet képében újra eléd gördíti az ilyen “letudott” problémát. Így akár játszmává is válhat a meg nem oldott önismereti kérdés. Ilyen ördögi kör, vagy bármilyen elakadás esetén, segíthetünk a csoportban neked emocionálisan annyira eltávolodni a fennálló problémádtól, hogy érzelmeid újra támogatóiddá válhassanak. Vagy éppen ennek az ellenkezőjében segítünk, megteremtjük azt a teret, amiben merhetsz bele menni az adott érzés teljes valóságába. Majd a realitás mentén újra gondolni önmagad, hogy az érzelmeid ismét harmonikusan működtessék a döntéseidet. Egy-egy tréning során ráláthatsz önmagadra, a nehézségeidre, az életedet nem támogató hiedelmeidre, rossz szokásaidra, játszmáidra, szerepeidre, viszonyaidra. S így láthatóvá válhat az is, ami miatt nem sikerült megoldani a problémáidat. Mindeközben pedig megoldási stratégiákat készítünk ahhoz, hogy önmagad kellő megértése után, hogyan tudod megoldani a fennálló helyzeted.

Fedezd fel az önreflexiós képesség hatékonyságát,
s benne önmagad.

A csoport, találkozások sorozata. Folyamat, ahol lehetőséged nyílik kibontani és megérteni azt a témakört, ami téged a legjobban foglalkoztat, amire egyedül nem találsz választ, amiben elakadtál, vagy amit nem tudsz feldolgozni. Indirekt módon, mások hasonló – önmaguknak vagy éppen neked feltett – kérdéseiből tudsz tanulni. Ezeken a találkozásokon a benned rejlő kiaknázatlan energiák, erőforrások megmozgatásán dolgozunk. A különféle technikák pedig abban segítenek, hogy képes legyél a találkozókon megélt élményeket továbbintegrálva a mindennapi életedbe – jó döntéseket hozni, bármely szituációban. Valamint reakcióidban felismerni, hogy milyen viselkedési faktorok, okok és erők működnek benned.

A sikeres folyamat eredményeként:

 • kevesebb erőfeszítéssel többet tudsz véghezvinni a kitűzött céljaidból,
 • megtanulhatod az érzéseidet a megfelelő mederben tartani,
 • olyan eredményes gondolkodásmódot, szemléletet alakíthatsz ki, amely segíti a problémamegoldást, ezáltal növeli a teljesítményedet, a hatékonyságodat és a motivációdat,
 • a mindennapjaid részévé válik a megoldás orientált gondolkodás, a pozitív hozzáállás, strukturált problémamegoldás és gördülékeny konfliktuskezelés,
 • asszertívabban fogsz kommunikálni, mint amikor csatlakoztál a csoporthoz,
 • képessé válsz másoknak visszajelzést adni,
 • megtanulhatsz csoportban nyílt gondolkodóvá, nem csak önmagadra, hanem másokra is figyelő emberré válni.

Az életed összefüggéseire való rálátással
növelheted a vitalitásodat,

az életteredet, és a lehetőségeidet!

Ha pedig egy kérdés megoldásához nem vagy még kész a változásra, akkor rátekinthetsz a változtatást gátló okokra, időt adhatsz rá, hogy feldolgozd amit megtudtál magadról. S bármikor meglépheted a kitűzött célokat. Mi biztosan nem fogunk presszionálni téged semmire, arra motiválunk, amire szükséged van, ahol tartasz a saját folyamatodban. Így egy elfogadó közösségben fejlesztheted a benső erőforrásaidat, hogy amikor eljön a te időd, akkor általa boldogabb, egészségesebb és vidámabb felnőtt lehess.

Fotó forrás: Stockphoto

A csoport komplex módszere a coaching, művészetterápiás és a játékos csoportdinamikai elemek, melyek segítenek megélni, átélni és felszínre hozni a benned rejlő potenciálokat, képességeket. A csoportos játékkal, és együtt gondolkodással kinyílnak az érzékeink, megtanulunk az “itt és mostra” figyelni, kapcsolódni, és tisztán kommunikálni. A jelenbe kerülés pedig mindig megsokszorozza az életenergiát!

Mire jó még ez a tanulási forma?

 • Az egyes tanuló csoportok, a teljes kurzus alatt végig zárt csoportként működnek. Egy folyamatban, mindig ugyanazokkal az emberekkel fogsz találkozni, így egy bizalmi közösségben dolgozhatsz magadon.
 • A folyamat során a lehetőségekre és a megoldásokra összpontosítunk.
 • Együttműködő, őszinte partneri kapcsolatra épül a közös munkánk.
 • Titoktartási kötelezettségünk van.
 • A folyamatban arra koncentrálunk, ami jól működik és továbbfejleszthető az életedben, de ránézünk arra is, ami már nem támogatja a boldogságodat.
 • Önismereti tükrödbe nézhetsz a továbblépéshez, az elakadásodban. Amibe ha szeretnél, segítünk belenézni.
 • Hatékony kérdéseket teszünk fel, melyek elmozdulásra, továbblépésre serkentenek téged.
 • Elakadás esetén megkeressük a holtpontot, és onnan „tovább lendítünk” téged.
 • Segítünk az elengedésben, és az újratervezésben.
 • Nem adunk tanácsot, nem oktatunk ki, csak segítünk neked tanulni, és fejleszteni azokat a képességeidet, amik szükségesek a változáshoz, fejlődéshez.

Ami nagyon fontos infó!

A csoporton való részvételhez nem szükséges már meglévő önismeret, sem előképzettség. Azonban, jelentősebb módon megváltoztatni, és együttműködővé tenni a elménket, megválni a sikert- és boldogságot akadályozó teljes múltbéli hitrendszereinktől, átalakítani a gyermeki viselkedési mintázatainkat, megoldásorientált gondolkodókká válni, szabályozni és érteni az érzelemvilágunkat sok-sok éves önismereti feladat, önmunka. Ezért fontos, hogy reális elvárásokkal gyere a csoportba! Közel egy évtizedes Life coachként való munkásságom során azt láttam, hogy szinte félelmetesen komplex és egyedi az emberek lélektana. Ha pedig sérült, vagy traumatizált valamelyik síkon az egyén, a személyiségzavarok teljes tárháza tárulhat elénk. Ami azért kerül itt megemlítésre, mert ha valamilyen zavar, eltérés működik valaki személyiségében, akkor az egyes életterületek fejlesztése, bizonyos képességek megváltoztatása önmagában nem elég az egészséges életvitelhez. Ilyen esetekben a coaching, a tréning, az előadás, a workshopok stb., sajnos nem nyújtanak valódi megoldást. Egy ilyen csoport, amit én tartok, mélyebb problémákkal küzdő embereknek néhány életvezetési kérdésben jó támpontokat adhat, növelheti az önreflexiós és asszertív kommunikációs képességet, de önmagában, érdemben inkább csak szemléletfejlesztő hatású lesz.

Terápia, kezelések, rehabilitáció

Az általam vezetett csoportok, tapasztalati tanuláson alapuló, tudatosságot növelő folyamatok részei. A kurzusokon való részvétel nem helyettesít semmilyen orvosi tanácsadást, kezelést, sem lelki – sem orvosi terápiát. Ha a csoportba jelentkezésed idején orvosi kezelések alatt állsz, kérlek tájékoztass róla. Ha pszichoterápiás folyamat alatt állsz, akkor a terapeutád beleegyezése feltétlenül szükséges a kurzuson való jelentkezéshez. Ez azért nagyon fontos, mert a csoport képességfejlesztő, önismereti és oktatási jellegű felnőttképzési munkaforma, így természetéből fakadóan lelki eredetű kérdéseket mozgathat meg. S ámbár nem célunk a múltban hosszan időzni, és mély terápiás intervenciókat alkalmazni traumákkal kapcsolatban, mégis meg- és újraélési élményeket is a felszínre hozhat. Mind a fizikai, mind a lelki gyógyulási folyamat pedig tisztulással, elengedéssel kapcsolatos érzelmi tapasztalatokkal járhat. Ha te bármilyen terápiás folyamatra jársz, sokkal érzékenyebb lehetsz erre. Ez esetben, mint leendő csoportvezetőd szeretném, ha a terapeutád tudna róla, hogy hozzám jársz.

Minden csoporttagnak el kell fogadnia, hogy teljes felelősséget önmaga vállal a saját egészségi és érzelmi állapotáért!

Kinek lesz élmény egy ilyen folyamat?

Mindenkinek, aki eljön és elhozza nyitottságát önmaga, a csoporttagok, és az élet izgalmas kérdései felé. Ugyanis minden, amit megélsz a találkozások során, pontosan annyit fog neked adni, amennyit beleteszel, és amennyit be tudsz fogadni. Amire ott és akkor szükséged van. Ezért felesleges ilyen értelemben elvárásokat támasztani önmagad vagy a csapat felé, mert úgyis ott találkozunk, ahol te azon a napon, és abban az életszakaszodban tartasz. Az Élet rendje szerint, minden a te idődben érkezik meg hozzád! Ez tehát a találkozásainkra is igaz, így ne hozz magaddal semmi mást, mint nyitottságod, kíváncsiságod és lelkesedésed …

Hogyan jelentkezhetsz a kurzusra?

Itt olvasd el, hogy milyen programok keretében tudsz csatlakozni a csoportokhoz. Valamint a jelentkezési linket is megtalálod majd a leírások alsó szakaszában.

Fedezd fel a benned rejlő kérdéseket, miérteket, miért-nemeket, hogyanokat és hozd őket felszínre. Azért, hogy amikor eljön az ideje, bátrabban változhass, szabadabban élhess. Próbáld ki a csoportos önismereti folyamatokat, mert az együtt gondolkodó közeg egy olyan biztonságos, megtartó, szeretetteli, ítélkezésmentes tér, ahol kinyithatod, megélheted, elengedheted, és megértheted magad.

Szeretettel várunk!