Mi köti össze az embereket?

A saját élményű csoportmunka megsokszorozza a tudatossági tér kialakításának lehetőségét, hogy éberek maradjunk egymásra és a jelenre.

Egyéni történeteink egy láthatatlan szálon össze vannak kötve egymással! Biztosan tudom, hogy ezek a történetek amiket őriz az emlékezetünk, meghatározzák azt akinek hisszük magunkat! Ezek a sztorik pedig rajtunk és a hitrendszerünkön keresztül írják át a jelenünket aszerint, amit gondolunk a múlt illúziójának tükrében. Szereplők nélkül – történetek nincsenek. Ha valóban felismerjük ezt, rádöbbenhetünk társadalmi életünk fő drámájára és egyben komédiájára is, hogy egymás nélkül mi emberek még csak nem is létezünk!

Fotó forrás: Stockphoto

Feltételezhetjük, hogy ha boldog jövőt szeretnénk, előtte boldogabb emberi kapcsolatokkal átitatott jelenre van szükségünk? A boldog jelen viszont, csak a boldog múlt nyomában járhat? Igen is, meg nem is.

Amíg nem értjük meg önmagunk lélektani folyamatait, a gondolati és érzelmi mintáinkat, s nem gyógyítjuk meg magunkban a múltat, addig az elménk mélyén rejlő tudatalatti erők nem engedik élni a jelent. Az egészséges, és jól működő identitás megalkotása csak pszichológus, vagy pszichoterapeuta mellett megtett pszichológiai folyamatok eredményeként lehetséges. Egyes hitrendszereink, vagy épp személyiségünk jegyei olyan tudatalatti mélységekben ágaznak szerte, hogy ha lenne az elménkhez ásónk és fúrónk sem tudnánk a nyomába eredni, megérteni, és instant személyiségfejlesztő eszközökkel felszabadítani. Nem hogy megváltoztatni. Sokéves munkásságom során eljutottam arra a pontra, hogy kevésnek éreztem amit Life coachként a klienseimért egyéni konzultációk/ülések keretei között a kísérésben megtehetek. Viszont annál inkább figyelmes lettem a csoportos munkaformák hatékonyságára, ahol az egyénitől másabb erőforrássá válik a csoporterő, és az együttgondolkodás. Közben holisztikus szemléletű Egészség coach lettem, ahol megtanultam a pszichológia mellett a spirituális élet integrációjának fontosságát. Az eddigi munkásságom eredményeit ötvöztem a szakmai programjaimban, hogy minél több embernek segíthessek az általa kitűzött célok elérésében.

Fotó forrás: Stockphoto

A jelen mindig valaminek az okozata!

Így az ok a múltban keresendő, de a jelenben változtatható meg! Mivel a múlt már nincs, oda nem tudunk visszamenni. Mégis van valami fölött hatalmunk! Ha a jövő a jelen következménye, akkor nem mindegy miképp gondolkodunk MA mindarról, ami történt velünk egykor. Hiszen a sztori, amit magunknak mesélünk: meghatározza a sikeres, boldog életre való esélyünket! Az életünk irányítása fölötti hatalom, és a lehetőség – örömteli életet élni – a jelen tudatosságában rejlik! De a jelenbe lépés egy elég megfoghatatlan fogalom, hosszú kitartó gyakorlás eredményeként lehetséges.

A tréning mint együttműködési munkaforma
nagyon hatékony eszköz,
hogy megtanulhassuk a figyelmünket
a jelenre fókuszálni!

A csoport pedig megsokszorozza
a tudatossági tér kialakításának lehetőségét,
hogy éberek maradjunk egymásra és a jelenre.

Hiszem, hogy valamennyien képesek vagyunk meggyógyítani önmagunkat, azaz felszabadítani magunkat a múlt súlya alól. Ehhez lelki sérülések esetén terapeuta bevonása szükséges, más típusú sérelmeket azonban át lehet keretezni pl. coaching alapú tréning folyamatokban is.

A múlt mellett, a jövőn való aggodalmaskodás is gátolja a jelenbe kerülést. A csoportos programok során megtanulhatod azt is, hogy a figyelmünk jelenbe hozása által képessé tudunk válni a jövőben teljes, örömteli életet élni. A boldog jövő megteremtéséhez tehát nem szükséges, hogy előre rohanjunk képzeletben és fürkésszük azt.

A problémát okozó történeteink, és ismétlési kényszereink sémáiból hatékonyabban léphetünk ki vagy változtathatunk rajtuk, ha tudatos szintre hozzuk azt, amit közben másokkal csinálunk. A történetek mélyén lapuló viselkedési, érzelmi és gondolkodási szokásaink megújulhatnak, ha reflektálunk egymásra többen egy csoporton belül.

A személyes életünk meggyógyításának az útja,
a társadalmi lehetőségünk lehet
egy jobb világra!

Amint felkavar minket a teremtettség érzése, rájöhetünk milyen kis részei is vagyunk mi a világnak, és mégis micsoda erő rejlik abban, hogy ezen a Földön mi mind útitársak vagyunk. Milyen szép lenne, ha összeadódhatna az egyes emberekben rejlő szolidaritás, empátia, egymás iránti szeretet, és a tiszta kommunikáció. Összekapcsolódhatnánk egy teljesen másmilyen értelemben, mint ahogy eddig tettük – megváltoztathatnánk az egész világunk lényegét. Egy sokkal tisztább, élőbb, szebb, szabadabb, és lélegzőbb élet lehetne a kollektív jelenünk. Egészségfejlesztő szakemberként, életvezetési tanácsadóként, és trénerként töretlenül hiszek benne, hogy ez mind lehetséges! Mégpedig az EGYÜTT erejével!

A fájdalommentes, áramló, megengedő, tudatos,
örömre és hálára nyitott emberi létünk a fény,
az élet alkonyán.
Önmagunk, és egymás számára is!

Fotó forrás: Stockphoto

Te milyen történetet mesélsz magadnak magadról, és a kapcsolataidról? Készen állsz átírni azt ami nehéz volt, és helyette új esélyt, bizalmat adni a rokonaidnak, barátaidnak, ismerőseidnek, s a világnak?

Minket embereket a két legmélyebb érzés,
és a saját személyes történeteink kötnek össze egymással,
amivel nyomatékot adunk ezeknek a sztoriknak.
Félelem vagy szeretet.
Te melyiket választod?

Mind egy tűz körül ülünk, mind egy falka részei vagyunk. Mind a nagyobb Egész lehasított, de ki nem taszított részei vagyunk. Nem vagyunk elválasztva, elfelejtve, nem szeretve. A nagyobb Rend apró kicsi rendetlenségei vagyunk. Szent terek, amik ölében lángra gyúlhat az a tűz, ami köré gyűltünk. Lámpások vagyunk egymás számára, üzenetek, amik kivezetnek a sötét erdőből. Lángok vagyunk, egymás nélkül ellobbanunk. Gyere, ülj közelebb a tűzhöz! Nem vagy egyedül!

A soron következő elérhető csoportos programról itt tudsz olvasni. Szeretettel várunk!