Egészség coaching konzultáció

Egészséges életet élni azt jelenti, hogy a különböző életterületeink egyensúlyban vannak. Ha valamilyen betegséggel küzdesz, és szükséged van benne valakire, aki segít eligazodni és motiválni az úton, olvass tovább.

Tudod mit jelent az egészséged menedzselése? 

“Az egészségfejlesztés az a folyamat, amely módot ad az embereknek, közösségeknek, egészségük fokozottabb kézbentartására és tökéletesítésére. A teljes fizikai, szellemi és szociális jólét állapotának elérése érdekében az egyénnek vagy csoportnak képesnek kell lennie arra, hogy megfogalmazza és megvalósítsa vágyait, kielégítse szükségleteit, és környezetével változzék vagy alkalmazkodjon ahhoz. Az egészséget tehát, mint a mindennapi élet erőforrását, nem pedig mint életcélt kell értelmezni. Az egészség pozitív fogalom, amely a társadalmi és egyéni erőforrásokat, valamint a testi képességeket hangsúlyozza. Az egészségfejlesztés következésképpen nem csupán az egészségügyi ágazat kötelezettsége.” – Írja az egészségfejlesztésről az Ottawai Charta (Ottawa, 1986. november 17-21.).

Fotó forrás: Stockphoto

health promotion – mint szakkifejezés egy új, forradalmi gondolkodásmódot takar a haladó szellemiségű országokban. Ez a szemlélet már tudományos tapasztalatok által is bizonyított, az egészségi állapotunk modern meghatározásában. Mi szerint a betegségek kialakulásában nemcsak egyéni genetikai, és biológiai tényezők játszanak szerepet, hanem belső – lelki, és külső – szociális, társadalmi tényezők is.

Számtalan tudományos kutatási eredmény, és az egészség új megközelítése eredményezte az egészségfejlesztés kibontakozását. Amelynek első nemzetközi konferenciáját 1986-ban rendezték a kanadai Ottawában. Ennek a világtalálkozónak a záródokumentuma, az Ottawai Karta a mai napig érvényes módon, alapdokumentumként rögzíti az egészségfejlesztés definícióját és alapvető tevékenységeit.

A magyar oktatási rendszerünknek sajnos még napjainkban sem része az egészségkultúra. Az egészségügyben pedig a gyógyítás mellett nincs idő és kapacitás egészségnevelési reformokra. Valahogy az egyéni fókuszú egészségfejlesztés nem része a magyar életvezetési kultúrának, pedig számtalan egészségközpont és magán rendelőintézet üzemel országszerte.

Ha nincs intézményesített formája annak, hogy információt, tudást és eszközöket kapjunk az egészségünk megóvásához, akkor magunknak kell autodidakta módon gondoskodni erről. Szerintem ezt felnőttekként valamennyien meg is tesszük önmagunkért. Azonban, ha kialakul egy komolyabb betegség, és az akut problémáink krónikussá – netán rosszindulatúvá válnak, nem biztos, hogy tudjuk kihez fordulhatunk megbízható segítségért az internet adta széles repertoárban.

Az önmenedzselés támogatója lehet
az egyéni fókuszú egészségfejlesztés
forradalmian új eszköze
– az Egészség coaching –
mint
rendszerszemléletű  segítő beszélgetés.

Fotó forrás: Pinterest

Egyéni képességeink fejlesztése a gyógyuláshoz saját felelősségünk!

Annak érdekében, hogy minél több lehetőséget teremthessünk önmagunk számára az egészség, az egészséges élet választásához: tanulni érdemes. Megismerni önmagunkat, hogy kik vagyunk mi emberek – rendszerben nézhető komplex lényekként – saját felelősségünk és feladatunk.

Holisztikus szemléletű Life- és Egészség coachként abban látom a lehetőséget a valódi fejlődésre, ha az életünk minden meghatározó dimenziójában elmélyítjük azt, amiben változni szeretnénk. Ami azt jelenti, hogy a gyógyulásban akkor történhet meg sikeresen a vágyott fordulat:

  • ha az elme síkján sikerül kilépnünk az automata üzemmódból, azaz megtörjük a negatív gondolati szokásainkat, megváltoztatjuk az életet nem támogató hiedelmeinket. S ha átalakítjuk azokat a mentális programjainkat, melyek szerint újra meg újra kisiklatjuk a saját boldogságunk felé tartó vonatunkat.
  • Ha a lélek szintjén feldolgozzuk a múltbeli sérelmeinket, fejlesztjük az érzelmi intelligenciánkat, és törekszünk új, pozitív érzelmi mintákat kódolni az életünkbe.
  • Valamint a test síkján, ha megértjük, hogy a test intelligenciája napjainkban már fontos kulcs tényező, és kardinális lehetőség arra, hogy mélységében is megérthessük és gyógyulttá tehessük önmagunkat. Ha vállaljuk a felelősséget a tetteinkért, és megtanulunk tudatosan, megfontoltan dönteni és cselekedni, akkor képesek vagyunk az automata pilóta üzemmódból a jelen tudatosságán át, kezünkbe venni az életünk irányítását.

Az Egészség coaching által megtapasztalhatóvá válik mit is jelent a holisztikus gondolkodás, és képessé válhatsz hatékonyan cselekedni az egészséged érdekében.

Tanulj. Tanuld magad.
Válj képessé másként nézni az életedre,
és valódi változásokat vinni véghez,
ha az egészséged visszaállításához
fejlődésre van szükséged.

Fotó forrás: Healthy

Egyéni coaching konzultáció

Ebben a formában olyan strukturált, támogató kapcsolatban működök veled együtt, ami segít neked, hogy képessé válj véghezvinni a kezelőorvosod tanácsait, és mindezt összehangolni az önismereti munkáddal. Ez a folyamat hatékonyan ösztönöz téged a gyógyuláshoz szükséges viselkedésváltozásra. Végig az általad kiválasztott egészség célra/célokra fókuszálunk, s arra, hogy véghez tudd vinni az orvosod által ajánlott, gyógyulásodhoz szükséges életmód változtatást. Ha az orvostudomány mellett alternatív kezelésekben is részesülsz, segítek összehangolni a két területet. Ha pedig a számtalan elérhető kezelési gyógymód közül nem tudod kiválasztani a neked megfelelőt, az orvosaid tanácsait szem előtt tartva támogatlak a döntésben.

Az egyéni coaching ülések száma az egészségi állapotodhoz, és élethelyzetedhez igazodik, ezért ez az első beszélgetésen derül majd ki.

Terápia, kezelések, rehabilitáció

Az Egészség coachingon való részvétel nem helyettesít semmilyen orvosi tanácsadást, kezelést, sem lelki – sem orvosi terápiát. Ha pszichoterápiás folyamat alatt állsz, akkor a terapeutád beleegyezése feltétlenül szükséges az Egészség coachinghoz.

Ha csoportban szeretnél gyógyulni, és tanulni magadról azt is megteheted. Egészség coaching csoportjaim folyamatosan indulnak. Bővebb információt róla itt találsz.

Az egyensúlyod megtalálása lehetséges!
Vedd újra a kezedbe
az életed irányítását!