Akkreditált oklevél

Akinek ez nem téma nyugodtan átugorhatja ezt a részt, de szeretnék segíteni azoknak akik nem értenek a hazai képzési rendszerhez, s ezért összezavarja őket a még mindig misztikusnak és minőségi előjelzőnek számító bűvös “akkreditált” szó.

Egy képzés akkreditációja azt jelenti, hogy a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal (NSZFH) adott képzési jogszabály szerint megvizsgálja a képzés teljes programját. Amennyiben az bizonyos feltételeknek megfelel, úgy a képzést akkreditálja, azaz tanúsítja a feltételeknek való megfelelést. Azonban a felnőttképzésről szóló 2013. évi LXXVII. törvény (Fktv.) és végrehajtási rendeletei új alapokra helyezték a felnőttképzés szabályozását. A felnőttképzési akkreditáció (programakkreditáció és intézményakkreditáció) helyett új megnevezés született: felnőttképzési engedély. Tehát hazánkban nem tudsz akkreditált coach oklevelet szerezni, bárki bármit is hitessen el veled a honlapján! Egyrészt mert megszűnt a programakkreditáció, másrészt mert Magyarországon hivatalosan tanácsadó tevékenységet csak pszichológus, és pszichoterapeuta végzettségű szakember folytathat. A Life coaching fordításban és munkamódjában is – Életvezetési tanácsadást jelent.

Képzést tartó kollégáknak is írva: a jelenlegi törvényi szabályozás szerint a nem OKJ-s, nem támogatott és egyéb jogszabály által sem szabályozott képzéseket lehet szabad szolgáltatásnyújtásként is folytatni. Ezeket szabadpiaci képzéseknek nevezzük. Sok jelenleg is futó, nem coach végzettséget adó (mert ilyet nem lehet), de coach alapkompetenciák, és bizonyos készségek fejlesztését támogató képzés, szabadpiaci képzésnek minősül, és az ezen való részvételről Tanúsítvány állítható ki. Oklevelet a felsőoktatásban lehet csak HIVATALOSAN kiállítani, diplomás képzésben.

A coaching képzések kapcsán mindezek ellenére kétféle akkreditációval találkozhatsz:

1) A régi FAT (felnőttképzési) akkreditáció, amelynek lényege abban állt, hogy felnőttképzési szakértők megvizsgálták, hogy az adott képzés személyi (oktatói) és tárgyi (helyszín, oktatói eszközök, nyilvántartások) szempontból megfelelő minőségű-e. Ez minden esetben formai, tehát már régen sem tartalmi minőségi ellenőrzés volt! Ez az akkreditáció nem emelte a képzés szakmaiságát, és nem biztosította már régen sem, hogy jobb coaching módszereket tanulsz majd. És ami még fontosabb: nem lett tőle elfogadottabb vagy diploma-értékűbb a tanfolyam elvégzéséről szóló okleveled, mert hazánkban sosem fogadták el a Life coachingot mint végzettséget! Valamint semmilyen pár hónapos képzés – természetesen az enyém sem – vetekedhet semmilyen felsőoktatási diplomát adó képzéssel! Amiért annak idején megérte akkreditációt szerezni a képzőknek az az, hogy jól meg lehetett vele téveszteni a képzésre jelentkezőket, egy nem létező tupírt lehetett tenni az oklevelekre, formai minősítést lehetett szerezni a képzésre, mindezek által pedig gyorsabban eladni a képzést. Plusz az volt még releváns különbség egy sima képzéshez képest, hogy az akkreditált képzések díja Áfa mentes volt.

2) ICF akkreditáció. A coaching szakmában létezik többféle nemzetközi magánszövetség, az egyik közülük az ICF, a Nemzetközi Coach Szövetség. Az ICF az általános coach képzés elvégzése, és az igazolt szakmai tapasztalat esetén a kérelmező kiképzőknél (akik szövetségi tagok) végzett coachoknak akkreditációt ad ki a szakmai szintjükről. Nem hazánkban, hanem külföldön minősített! AZ ICF-hez tartozó képzések főleg azoknak valók, akik valamilyen ok miatt nemzetközileg akkreditált coachok szeretnének lenni, és egy hosszú, egymásra is épülő képzési rendszerben tanulni. “Az International Coach Federation (ICF) a világ legnagyobb coach szervezete. 70 ország 140 tagozatából több mint 30.000 tagja van, melyből 24.000 felett van azok száma, akik rendelkeznek nemzetközi minősítéssel. Az ICF célja, hogy építse, támogassa és megőrizze a coaching szakma integritását, programjai és követelmény-rendszere segítségével.” Nagyon szomorú, hogy hazánkban sajnos ezt nem ismerik el! “Szakmai követelményrendszere és etikai kódexe a coaching iparág legelterjedtebb mércéjévé vált. Az ICF célja a szakma előbbre jutásának, fejlődésének biztosítása magas szintű szakmai követelmények, független és egységes akkreditációs rendszer és az egész világot átfogó, akkreditált coach-hálózat kiépítése útján.”

Fontos tehát tudni és kihangsúlyozni,

hogy a hazai általános coaching képzések területén a képzőintézmények és kiképző vállalkozók részéről még mindig divatos a már idejét múlt akkreditáció meglétének kihangsúlyozása. Most viszont már tudjuk, hogy az régen sem jelentette semmilyen felsőfokú vagy szakmai minőség tanúsítását, napjainkban pedig már nem is létezik.

A coaching tevékenység Magyarországon nincs diplomához vagy egyéb alapképzéshez kötve, nem lehet rá vállalkozásban vállalkozói igazolványt kiváltani, ezt másképp tudjuk legálisan működtetni. Nincs ugyanis önálló szakmaként sajnos elismerve. Felsőoktatási intézmények, harmad diplomás képzésen ma már indítanak szakirányú továbbképzést, ott posztgraduális képesítést lehet szerezni. Vagy aki egyéb hasonló területen diplomát szeretne, érdemes valamilyen általános humán szakmát választania például viselkedéselemző, pszichológus, andragógus, szociális munkás, HR szakember stb.

Remélem tudtam neked segíteni picit, hogy más szemmel tudd végig gondolni ki mit árul neked, a jól felépített marketinges értékesítői oldalán. Az én képzésemen Tanúsítványt fogsz kapni, ami igazolja, hogy részt vettél a képzésen. Ezen Tanúsítvány kiállításához minden engedélyem és kompetenciám rendelkezésre áll.