Mi az a megküzdési stratégia?

Most hogy már látjuk mit is fogunk orvosolni a megküzdési stratégiákkal, nézzük mit is jelent maga a megküzdés.

Két előző cikkemben olvashattál a cselekvési módokról vészhelyzet esetén, és a stressz tudományos hátteréről. Most olvasd el, mit jelent a stresszel való megküzdési stratégia.

Lazarus professzor szerint olyan viselkedéses, intrapszichés mechanizmusokat tartalmaz egy megküzdési mód, ami segítségével kezelni tudjuk a külső és belső kihívásokat és a köztük előforduló konfliktusokat. Amikor bekövetkezik egy stressz hatás, ún. értékelés történik az egyénben: a potenciális stresszorral való találkozás esetén gyorsan kiértékeljük, hogy az adott esemény ami történt pozitív vagy negatív-e számunkra. Az elsődleges értékelés egy nem tudatosan zajló biokémiai folyamat. Míg a másodlagos értékelésben már az egyén tudatosan eldönti, hogy a megküzdési képességei elegendőek-e a stresszorral való találkozásban (azaz menekülni vagy megküzdeni fog). Amikor pozitív az értékelés akkor szinte rögtön cselekedni fogunk, és elhárítjuk a stresszt, így az csak egy adott reakcióig fennálló készenléti helyzet. A konkrét stressz állapot pedig akkor alakul ki, amikor a másodlagos értékelés negatív, tehát úgy ítéljük meg, hogy az erőforrásaink az adott helyzetben nem elegendőek, és menekülésre fogjuk.

Menekülés
Fotó forrás: morguefile.com

A megküzdés kétféle irányban hat a későbbi stressz reakcióra

  • Probléma-központú a megküzdés, amikor a probléma megoldására, a helyzet megváltoztatására törekszünk.
  • Érzelem-központú megküzdés amikor a fennálló érzelem pl. az agresszió vagy a szorongás csökkentése a célunk.
Megküzdés
Fotó forrás: morguefile.com

Ez a folyamat csak azon változtat, ahogyan figyeljük vagy értelmezzük a stressz folyamatot, nem pedig a megküzdési stratégiát határozza meg. Most, hogy megismertük a vészhelyzetre, a nem várt szituációra adott pszichoszomatikus válaszreakcióinkat, következő cikkemből megtudhatod, hogy milyen módszerek, kulcsok állnak a rendelkezésedre, ha hosszú távú megoldást szeretnél találni egy-egy felmerülő élethelyzetre.

Ha szeretnél megküzdési stratégiákat tanulni, egyéni önismereti coaching keretében ezt megteheted. További részletek erről a módszerről itt >>

Csete Nia
  •   
  •