Bőségprogram 0. nap

Köszöntelek a 21 napos Bőségprogram nulladik napján. Ez a nap még nem része a programnak, de szeretnék egy kicsit segíteni neked, hogy lélekben is felkészülhess erre a három hetes kihívásra.

Csete Nia vagyok, a honlapomon már megismerkedhettél velem, én foglak végig kísérni a meditációkkal az előtted álló napokon. Remélem, hogy az összeállított program és a hangom jó szolgálatot tesz majd a te életedben is, és megérkezik hozzád a bőségtudat.

Deepak Chopra

Ezt a programot Deepak Chopra indiai származású író, fizikus, szellemi tanító készítette neked, aki Új-Delhiben született. Indiában orvosi diplomát szerzett, majd 1970-ben költözött Amerikába, ahol évtizedeken át sikeres orvosi praxist vezetett. Amikor az orvoslás mellett visszatalált indiai gyökereihez, akkor Ájurvédával, alternatív gyógyítással és jógával egészítette ki a munkásságát. Chopra az egyik legbefolyásosabb spirituális személyiség lett. Az én szívemhez nem csak azért áll közel, mert a könyvei mérföldkövek voltak az életemben, hanem azért is mert tudom, hogy 1985-ben találkozott Maharishi Mahesh Yogival és bekapcsolódott a Transzcendentális Meditáció mozgalomba. Magam is 5 éve tagja vagyok a magyarországi TM közösségnek, és mindennap meditálok. Chopra – Maharishivel való találkozását követően megalapította a Maharishi Ayurveda Egészségügyi Központot. Azóta kvantumgyógyítással is foglalkozik, és vallja, hogy az ember önmagából fakadóan elérheti a tökéletes egészséget, egy olyan állapotot, amely mentes a betegségtől, és amiben nem érzi a fájdalmat. Szemléletének egyike a Bőségprogram, amit ha végig csinálsz te is megtapasztalhatod, hogy vannak olyan dolgok, amik könnyedén és örömtelien is meg tudnak érkezni az életedbe. Erőfeszítés nélkül.

„A természet a működésében a legkisebb erőt alkalmazza.
A fű nem igyekszik nőni, épp csak nő. A hal nem törekszik úszni,
épp csak úszik. A virágok nem akarnak nyílni, egyszerűen kivirulnak.
A madarak nem próbálnak repülni, hanem repülnek.
Ez a bennük rejlő természet.”

Deepak Chopra

Meditáció

A meditáció olyan szellemi gyakorlatok gyűjtőneve, ami magába foglalja a koncentráció, a szemlélődés és az absztrakció különféle technikáit. A hosszú távú meditálás elősegíti a stresszmentességet, a szellemi megvilágosodást, valamint a fizikai és mentális egészséget.

A valódi meditációban az elme nem aktív. Benne elcsendesülünk, egyre könnyebbekké válnak a gondolataink, gyakorlással pedig bizonyos idő után már annyira lefinomodnak, hogy szinte el is tűnhetnek. A Transzcendentális meditáció során például megtanulunk túl is lépni a gondolatokon (transzcendálni őket). Ez egyfajta pihenő éberség, amelynek során a tudat csak önmagát tapasztalja, e belső csendet nem zavarják meg a formavilágunk jelenségei, zajai. Ha meditálunk lelassul az agyműködésünk, csökken a légzés- és pulzusszámunk, az agyunk a mély pihenésnek megfelelő alfa-hullámokat, esetenként théta-hullámokat észlel, a különféle agyi aktivitásaink összehangolódnak, és nyugalmi állapotba kerülünk.

21 napos kihívás

A Bőségprogram nem az ilyen jellegű meditáció terében zajlik. Ez a három hetes kihívás mindennap egy rövid írásos tananyaggal/gyakorlattal kezdődik, valamint hanganyaggal kísért vezetett relaxációból és rövid mantra-meditációból áll majd. A mélymeditációhoz hasonlóan pihentető lesz és a felfrissülés élményét adja, attól függően, hogy mennyire tudsz ellazulni. A meditáció végzésének ez a program egy egyszerű módja lesz, más dolgunk nincs, csak átadjuk magunkat annak amit hallunk. A relaxált állapotban befogadjuk a gondolatokat, megállapításokat, majd létrehozzunk magunkban a csend-élményét, ezzel elmélyítve a hallottakat.

Minden feladatot a saját időbeosztásodnak megfelelően tudsz majd elvégezni a 21 nap során, de érdemes inkább a reggeli órákra időzíteni, hogy napközben néhányszor elő tudd venni az adott napi gondolatsort. A meditáció linkjét mindig a napi feladat alatt a bejegyzés alján találod angol és magyar nyelven. Szükséged lesz egy fülhallgatóra, hogy nyugodtan tudd hallgatni a felvételeket. Egy kis elvonulásra a gyakorlatok és meditációk idejére. Valamint egy bármilyen méretű füzetre, amibe a feladatokat írod.

Egy nap egy gyakorlatot érdemes csak elvégezned, és kitartóan egymás utáni napokon végezni őket. Ha mégis kimarad egy-egy nap és lelkes vagy, kezdd újra az egészet elölről 🙂 vagy folytasd a soron következő nappal.

A bevezető utolsó szakaszához készítettem neked egy hangfelvételt, ha még sosem végeztél vezetett meditációt most kipróbálhatsz pár percet belőle. Klikk rá. És ha tetszik, akkor holnap várlak a Chopra centrum Bőségprogramjának első napján!