Csodakurzus – A csodák tanítása

Nem a világ határoz meg minket, hanem a világról alkotott gondolataink hozzák létre azt a világot, amit megtapasztalunk. A csodák tanítása az egész életünkről való gondolkodásunkat felforgatja.

A személyiség látásmódjával való azonosulás olyan, mintha csapdába estünk volna egy álomban. Ha fel szeretnénk ébredni ebből az álomból, hinnünk kell abban, hogy létezik egy másmilyen valóságunk is mint az, ami a megosztottságon, a félelmeken, a hiányállapotainkon, a gonoszságon, a bűnökön, és a bűntudaton nyugszik.

A csodák tanítása

Egónak nevezzük az énképünk fő mozgatórugóját, mindazt amire én-ként gondolunk. Az egónk által fogadjuk be mindazt, amit saját magunkkal azonosítunk, amit magunkra vonatkozóan megélünk, beleértve testünk, lelkünk határait is. Valamint mindazt, amit a saját élményvilágunk által, odakint látunk a világban.

Az egótudatunkkal észlelt világban csak az egó gondolatrendszerében vagyunk képesek látni. Ha hosszan nézzük az életünk eseményeit ezzel a fókusszal, beleragadunk. A csodák tanítása szerint az egón keresztüli nézőpontjaink, Istentől való elválasztottságunkról alkotott hitrendszerünk tévedései. Ha egyesítjük az elménk töredezettségeit visszatérhetünk az egységbe, ami által a világ összes csodája elérhetővé válik számunkra.

Tehát a jó hír az, hogy az elménk működésének köszönhetően nem csak az egótudat állapota áll a rendelkezésünkre! Hiszen ugyanabban az elmében, a tudatosságunk felébreszthető!

Az egótudatunk a megszokásokon, napi rutinokon, mentális sémáinkon alapul. Minden, a megszokottól mélyebb “másmilyen” gondolat – ébresztő hatású. Az egó világképétől ugyanis lehetséges a visszafordulás! Ha kijavítjuk a régi észjárásunk automata sémáit, visszájára fordíthatjuk a gondolkodásunkat. Visszaállíthatjuk az elménket egy integrált, gyógyult működésbe. A csodák tanításának szövegvilága, szövegkörnyezete ezeket a “másmilyen” gondolatokat foglalja magába, és segít minket úton lévőket abban, hogy a megújult nézőpontjaink megújult tapasztalatokat, csodákat hozhassanak. Benne, kitartó gyakorlással mély öntudatunk feltárul, és lassan láthatóvá válik a valódi énünk, és a valódi életünk.

„A jó álmok átjutnak a nyíláson,
a rossz álmok viszont csapdába esnek a hálóban,
s elvesznek a hajnal fényében.”
Terri J. Andrews

Születésünktől fogva programoz minket a személyiségünk által létrehozott világ. Nem a szüleink hibája, nem a tanáraink felelőssége, nem a volt szerelmeink az okai, nem a főnökünkből fakad, nincs senki, akire rámutathatnánk. Maga az emberi létezésünk az, ami annál fogva, hogy van – korlátoz bennünket, amíg fel nem fedezzük a benne rejlő lehetőségeinket. Ez a világ, a minket körülvevő összes ember és élethelyzet által, bizonyos módon láttatja velünk a dolgokat. Maga az emberi éntudat (egótudat) az, ami a saját működésén keresztül fogékony erre a programozott világra. Önismeret nélkül a személyiségünk alapműködése a legnagyobb csapdája, és akadálya a boldog életnek.

A múltból áthozott emlékek, a személyiségünk működési módján keresztül alkotják a személyes valóságunkat. A személyes belső valóságunk teremti a másokkal kapcsolatos környezeti tapasztalatainkat is.

Tehát nem csak olyannak látjuk a környezetünket, ahogy gondolkodunk róla, hanem ténylegesen ki is váltjuk belőle azt, hogy olyan legyen, amilyennek látjuk!

Csodakurzus

A csodák tanítása szerint a duális világunknak köszönhetően minden pillanatban kétféle módon dönthetünk: észlelünk, értelmezünk és ítélünk a régi módon, vagy tudjuk mi az igaz és ezt éljük az új módon. Az egység, a szeretet, az ártatlanság és a bőség világa a tudásé. Tudni azt jelenti, hogy megtapasztalni a valóságot. Melyben mi magunk is szeretetteljesek, teremtőerővel megáldottak, és örökkévalók vagyunk. 

A csodák tanításának célja

A szent szöveg feladata, hogy megtanítsa az új működést az elménknek. Maga a könyv elvégzi a szükséges átállási folyamatot, de az úton segítségre van szükségünk. Hiszen a formavilágunk, az illúziók világa túlságosan hívogató, és folyamatosan azért pulzál, hogy újra meg újra visszaaludjunk az álomba. A kurzus az észlelés megváltozásának folyamatát támogatja, és segíti az álomból való felébredést.

Első pillantásra a könyv, és a kurzus kereszténynek tűnik a használt keresztény nyelv miatt, hiszen a szöveg olyan kifejezésekkel van kiegészítve, mint például a „Szentlélek”, „engesztelés”, „Krisztus”, „ég” és „üdvösség” stb. De valójában nem célja a szövegezésnek sem a hittérítés, sem hogy bárkit rávegyen bármilyen vallás gyakorlására. A találkozók alatt semmilyen vallási eredetű tematikával nem dolgozunk.

Amikor megpróbáljuk megérteni, hogy mit jelent a Csodakurzus, honnan jött, és mit is jelent amit mond, akkor hasznos elengedni a lelkiséggel és vallással kapcsolatos összes előítéletünket.

A csodák tanítására a legjobb szó az lenne talán, hogy pszichospirituális. A könyv Jung és Freud által kifejlesztett modern pszichológia fogalmait is használja: a tagadás és a vetítés pszichológiai védekező mechanizmusait, a tudatos és tudattalan elme és a psziché rejtelmeit. Ugyanakkor mély spirituális életbölcselletteket is tartalmaz, melyek megváltoztatják önmagunkról és a világról alkotott elképzeléseinket. A könyv írásában és kezdeti szerkesztésében résztvevők nagyon elismert klinikai pszichológusok voltak: Helen Schucman, és William Thetford.

Lelki szempontból ez egy kihívást jelentő Csodakurzus

Ám, ha kitartóan megyünk rajta közvetlen, belső és személyes úttá válik, amit egy idő után könnyű lesz végig járni. Kihívás, mert radikális paradigmaváltással jár – nem abban, ahogyan élünk a világban, hanem abban, ahogyan látjuk a világot. Ugyanakkor könnyű, mert végig érezzük, hogy minden amit olvasunk nagyon mélyen igaz.

Kettő hetente minden kedden: 18:30-20:30-ig találkozunk.
Kapcsolódás az online térben: 18:20-tól

2021. tavaszi időpontok:

  • április 13.
  • április 27.
  • május 11.
  • május 25.
  • június 8.
  • június 22.
  • július 6.

A csoportban kétféle módon haladunk, elindítjuk a beszélgetést egy szövegrészlettel a könyvből, majd közösen feldolgozzuk. Vagy egy saját személyes élettörténetet kapcsolunk a tanultakhoz. Ahol elakadtunk az utunkon, esetleg valami nehézséget okoz ott megállhatunk, és kérdéseket tehetünk fel egymásnak, reflektálhatunk egymásra. 

A kurzus “on going” csoportként működik könyv klub jelleggel. Nem határozom meg, hogy bárki egy évre köteleződjön el, ezért 7 alkalmas szakaszonként tudod megújítani a regisztrációdat. Becsatlakozni bármikor lehet, az alkalmak nem egymáshoz, hanem a könyvhöz kapcsolódnak. Akármikor találsz ránk, jöhetsz a következő alkalomra! Szeretettel várunk, de a klub kurzus jelleggel működik, ezért a hátralévő alkalmakra csak együtt tudsz jelentkezni. 

A könyv egy éves önmunkát, gyakorlást javasol. Mindenki addig járhat a kurzusra, amíg szükségét érzi az új figyelmének, érzékelésének, észlelésének a csoport tudatossági állapota általi támogatásának. Javaslom a könyv megvásárlását. Ha valakinek nem áll módjában, jelezze a regisztrációs űrlapon, és e-mailen elküldöm számára pdf-ben.

Részvételi díj: 2.000 Ft/alkalom (az összeg áfa mentes, előre utalással egy összegben fizetendő az adott kurzusszakaszra)

Helyszín: most online, a korlátozásokat követően pedig 4029 Debrecen, óváros (pontos cím regisztráció után). Ha beindulnak újra az élő alkalmak, és te másik városból jelentkeztél, akkor végig viszem a kurzust online formában is, így semmilyen hátrányod nem keletkezik. A debreceniek pedig eldönthetik, hogyan folytatják majd. 

A férőhelyek száma limitált, ezért a részvétel regisztrációhoz kötött. Kérlek csak akkor jelentkezz az alkalmakra, ha biztosan ott leszel. 

Jelentkezés itt.

Szeretettel várlak!