Ne adj a múltnak több hatalmat!

Bármi, ami lehetséges az életünkben, az csak a jelen pillanatban jöhet létre. Az időben csak a jelen szüntelen áramlásán és pulzálásán át élünk, minden más csak az elme káprázata.

A múlt nincs. Csak akkor létezett, amikor jelenértéke volt az „itt és most-ban”, majd köddé vált és visszazuhant a végtelenbe. Emlékképeit, azonban hatalmunkban áll éltetni, s a jelenbe kápráztatni az illúzió füstgomolyagán át. Képesek vagyunk az emlékeink által filmet vetíteni a saját szemünk elé, s elhitetni magunkkal, hogy valóságos az, amit látunk. Rengeteg értékes időt veszítünk el azzal, hogy vízióinkon át a jelenbe próbáljuk betuszkolni azt, ami már nincs is. A gond ezzel az, hogy ezt az elmejátékot nem komédiák forgatására használjunk, hisz ritkábban emlékezünk a jóra, a sok rossz, fájdalmas emlékhez képest. Tragédiákat forgatunk, és írjuk életünk szomorú történetét újra meg újra, a jelen oltárára téve, hogy „ím, ez az én borzalmas, fájdalmas életem”.

Megnehezíti a munkámat coachként, és a klienseim életét az, ahogyan mi emberek az elménkkel csapdába ejtjük önmagunkat. Ugyanis azt teremtjük, amit hiszünk, s nem azt, amit szeretnénk. Amikor azt hisszük, hogy mi a szomorú történetünk vagyunk, vagy azok az áldozatok, akiket mások cserbenhagytak, megbántottak, megaláztak stb., akkor mindig újra írjuk annak a sérült, sebesült énnek a történetét, akiről emlékezünk. Az, ahogyan vagy ma (ahogy gondolkodsz, ahogyan érzed magad, és amiket megteszel) megmutatja mit hiszel a múltadról, és önmagadról. Azaz ami ma van veled, azt hitted régen (eddig) a dolgaiddal, életeddel kapcsolatban.

Amikor felszakítjuk a régi sebekről a kötést (azzal, hogy a múltbeli sérelmeket emlegetjük, vagy gondoljuk), lehetetlenné tesszük a gyógyulást, és újrateremtjük azt, ami már megtörtént velünk. Így válik minden egyes napon a ma Poklává az, ami valójában régen volt. Ezzel tesszük tudattalanul áldozatokká magunkat, a csőre töltött fegyvert pedig odaadjuk a múlt kezébe, és hagyjuk, hogy elménk szép lassan meghúzza a ravaszt…

De van mindebből kiút!

Képesek vagyunk magunk mögött hagyni mindazt, ami elmúlt, és belelépni a jelen tudatosságába, általa életünk erejébe. Ha szeretnél változtatni, és az életed irányítását a kezedbe venni, a programjaim során segíthetek neked. Olvasd el, hogy most milyen csoportos programjaim érhetőek el: Csodakurzus 


Fotó forrás: Pixabay