Utam a csakrák világába vezetett

Napjainkban már nem meghökkentő az az elképzelés, hogy az ember lényegesen több, mint kézzelfogható testrészek halmaza. A testi mivoltunk mellett rendelkezünk más, szemmel nem látható részeinkkel, érzeteinkkel is.

Ilyen például, hogy van elménk, lelkünk és energiarendszerünk is. Holisztikus lények vagyunk, az elképzeléseink és a tapasztalataink önmagunkról már régen meghaladták a személyiség definíció korlátait, és kereteit. Tudjuk, hogy nem csak annyit jelent embernek lenni, amennyit látunk magunkból.

Kapcsolatom az energiavilággal

A láthatón túli dimenziót már gyermekkoromban is tapasztaltam. Mély, benső élményvilágom volt, és a viszontagságos életutam során sem veszítettem el ezt a kapcsolatot magammal. Többször használtam a különféle gyógyulási folyamataimban belső imaginációs technikákat, és befelé irányított imákat, ösztönösen.

Viszonylag korán, 7-8 éves korom körül a táncórákon érzékelni kezdtem, hogy a fizikai testem határain túl is létezik egy részem, ami összeköttetésben van az anyagi világtól erősebb és egyben finomabb létdimenzióval.

Amikor megkaptam a reiki beavatásomat, behangolásomat felnőttként, megértettem, hogy milyen rendkívüli, érzékelésünkkel kapcsolatos képességeink érhetőek el, ha információt és útmutatást kapunk hozzá magunkról. Felfedeztem, hogy a hétköznapi szemlélettől másmilyen úton bejárható materiális világon túli, de hozzánk tartozó térből – mennyi minden rendelkezésünkre áll erőforrásként. És ennek hatására kiteljesedett egy olyan módszertani elképzelésem, amit már sok éve próbált a lelkem a világrateremteni mozgásművészeti, légzés technikai és energetikai elemekből.

Klasszikus értelemben vett energiagyógyászként nem dolgozok, de a reiki lángra lobbantott bennem egy lángot. Hatására megszületett az energiaszintünk növelésére, harmonizálására alkalmas transzformatív csakrameditációs kurzusom, ami során egy teljesen új dimenzióból ismerheted meg te is önmagad.

A csakrarendszer rövid eredete

Ősi hindu iratok alapján hét fő csakra létezik, amik a csakrarendszerünk részei. Ezeket a bennünk és általunk is forgó örvénytereket, az életerőt (pránát) szállító vezeték, energiacsatorna (nádi) kapcsolja össze. A csakrákon átáramló életerő szabályozza a test összes életfunkcióját. A csakra szó a szanszkrit ‘kerék’ szóból keletkezett ami a folyamatos mozgásra, pulzálásra utal. A buddhista jóga ‘forgatagként’, és ‘örvénylésként’ is hivatkozik rá.

Az indiai filozófia hagyományai szerint a pszichikai energia központi magjai bennünk, a testünkben találhatóak, a gerincoszlop mentén helyezkednek el, a gerincünk tövétől a fejtetőig. Illetve a fejünk fölött és a testünk körül az energiahálózatunk sajátosságaként beleolvadunk általa az univerzális életenergiába (reiki).

Az alsó három csakra főként a fizikai létünkkel áll összefüggésben, ha valamilyen zavar keletkezik bennük, akkor többnyire a személyes életünk ezen életterületei vannak elakadásban. Míg a felső három a spirituális élethez kötődik, elakadások esetén a szellemünk igényel megújulást. Középen a szívcsakra mint egy áthangoló mély lelkidimenzió, egyesíti a fizikai életet a spirituálissal. A csakrák ekképp a szervezetünk energiaközpontjai, amelyek biztosítják, hogy testünk és lelkünk harmóniában azaz egészségben működhessen.

Találkozásom a csakrákkal

18 éves voltam. Lelkes kis egyesületi csapatunkkal reikiseket láttunk vendégül, és próbáltuk a gyógyítóknak minél kellemesebbé, nyugalmasabbá tenni a táborunkban töltött időt. Ám a második napon, az ebéd után azt kérték, hogy üljünk le közéjük, és mi is pihenjünk egy kicsit. Zavartan mosolyogtunk, hogy ezt meg vajon hogy értik, amikor mi ő értük dolgozunk. “Most mi szeretnénk nektek valamit adni” – mondta a közösségük vezetője, és azt kérték, hogy fogadjunk el tőlük mindannyian egy-egy csakrakezelést. Ami azután következett az egy életre belém ivódott. A béke és mély belső szent állapot, amibe kerültem egyszerre mutatta meg, hogy milyen zaklatott módon élek és gondolkodok, és közben új irányt hozott létre bennem a merre továbbhoz.

Amikor Nia Technique táncoktató lettem, akkorra már a holisztikus szemléletem kialakulóban volt. Hosszasan foglalkoztunk a belső energiahálózatunkkal, az egymáshoz való kapcsolódási lehetőségeinkkel, és a mozgásban létrejövő energiamunkával. Ezt a terápiás belső kapcsolatot a táncon és más mozgásmeditációs programokon keresztül nagyon sok nőtársamnak továbbadtam 7 évvel ezelőtt. Nehezen fogta fel a racionális énem, hogy valójában mitől és hogyan gyógyulnak meg a tánc segítségével azok a nők akik eljöttek a kurzusokra. De erről bővebben majd máskor…

A véletlenek nem véletlen áldása

Pár hónappal ezelőtt egy véletlen baleset kapcsán leforráztam a kezemet. Olyan fájdalmat éreztem, amire eddig még nem volt példa, pedig azt hittem, hogy a gyomortükrözés és a garatmandula kivétel mindent visz a fájdalmas testi tapasztalataim versenyében. Ez olyan fájdalom volt, amitől elakadt a lélegzetem, és azt kívántam, hogy most rögtön inkább halljak bele, de múljon el azonnal.

Miközben a sokk közepette elláttam magam, megragadta egy gondolat a figyelmemet. Mi lenne, ha nem a halálra gondolnék, hanem az újjászületésre ebben a pillanatban? Majd következő belső kérdéseim jöttek. Jézus vajon hogyan gyógyított meg egy pillanat alatt másokat? És Zsóka mama, aki a rákból való gyógyulásomat segítette, hogyan tudta újraindítani az életet a testemben, kézrátéttel?

Ahogy a kérdéseket feltettem, hirtelen elcsendesedtek a gondolataim, kiürült az elmém és transzcendálni kezdtem pont úgy, mint amikor meditálok. Ránéztem a kezemre, és szeretetet éreztem az égési sérülésem iránt. A kezem, a bőröm, a keringésem, a csontjaim majd az egész testem iránt. A szeretet szemén át néztem meg a forrázás nyomait a bőrömön, ami lángolt.

Pár perccel később, amikor a szeretet terében érzékelni kezdtem önmagamat szó szerint kiütötte a tudatom a fájdalmat. A kérdések feltevésekor rápillantottam a sütőn lévő digitális órára. 3,5 perc alatt végbe ment a gyógyulás. Majd körülbelül 7 perc alatt megszűnt az égő érzet. 1 nap alatt pedig teljesen gyógyult a bőrfelület, pedig sebeim is lettek a forrázáskor.

Ez nem az egyetlen ilyen élményem volt a transzcendensben való fizikai gyógyulásról…

Egy másik tapasztalatom jóga, és tánc közben jött. Energiagyógyításnak nevezném, tér-és csakratisztításnak. Ezt is én csináltam, éntelenül. Ekkor már nagyon kíváncsi lettem erre az új, születő képességemre. Így nem sokkal később a végére jártam pár dolognak.

A saját reiki beavatásom során további csodákat tanulhattam a csakrameditáció, csakraenergia-átvitel sajátosságairól. Amit azóta biztosan tudok, hogy az emberi életünk sokkal több lehetőséget rejt önmagában, mint hinnénk. A csodákért nem kell más gyógyítókhoz mennünk (ámbár minden tiszteletem az övék, nem ellenük írom). Mégis tudom, hogy a csodák általunk keletkeznek az élet energiaterében. Tudom, hogy a tudatosságunk foka megmutatja, hogy mennyi réteg van még körülöttünk és bennünk, túl azon amit a puszta szemünkkel látunk. S hogy ezek a rétegek kinyithatóak, és átjárhatunk rajtuk, ha erre nyitottak vagyunk.

Öngyógyító képességünk van

Hiszen az élet mi magunk vagyunk. A szeretet Isten szeme általunk, amin keresztül rá tudunk nézni a velünk történt eseményekre. Minden, amit ezen keresztül a belsőszemünkkel nézünk, kifejezi a végtelent. Ez a végtelen maga a teljesség, a véges emberi forma tapasztalatán keresztül.

Az, ami rajtunk keresztül megtapasztalható a Tudattal való kapcsolat segítségével nem más mint az isteni kifejeződés a mi élettapasztalataink által. Ez a Forrás rajtunk keresztül is él. Ez a kapcsolat mi magunk vagyunk.

A csakráinkhoz való folyamatos kapcsolódással kifinomodhat az az érzékelő képességünk, amivel a belső energetikai tapasztalás és a Forrással való kapcsolat érzete is átélhető. Csakrameditációs kurzusom egyik célja, hogy átadhassak számodra is valamit, ami talán megerősítheti a te kapcsolatodat is a legszentebb önmagaddal.

Hamarosan még több információt osztok meg a csakrákról és a meditációról  itt az Önismeretre hangoló menüpont alatt. Ha nem szeretnél róluk lemaradni iratkozz fel a jobb oldali menüsorban (mobilon lent a tartalom alatt) a Legfrissebb bejegyzésekre, és küldök neked értesítést amikor új cikk születik a Blogba.

Remélem, hogy ezek a gondolatok nagyban segítették a te belső kapcsolatodról való szemléletedet is!


Az oldalamon használt képek a Photostock fotóletöltőről származnak. 

  •   
  •